Κύμα καύσωνα διαρκείας αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα, 10 Ιουλίου, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για φαινόμενα που πιθανώς δεν έχουμε βιώσει σε ένταση και διάρκεια εδώ και δεκαετίες.

Ads

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα κύμα καύσωνα που μπορεί να διαρκέσει όλο το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος μπορεί να αγγίξει τους 45 βαθμούς.

Έκτακτο δελτίο ανακοινώνει η ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο για τον επικείμενο καύσωνα αναμένεται να εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το μεσημέρι της Δευτέρας (10/7).

Ads

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, προβλέπει ότι ο καύσωνας θα ξεκινήσει την Τετάρτη (12/7) και θα κρατήσει για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, δηλαδή έως το Σάββατο (15/7) και με πιο θερμή ημέρα την Παρασκευή (14/7) όπου θα δούμε θερμοκρασίες κατά τόπους έως και 44 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, αναμένεται τάση για μικρή υποχώρηση την Κυριακή.

Αναφορικά με την αρχή της επόμενης εβδομάδας (24/7) ο κ. Κολυδάς αναφέρει πως δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε αν θα παραμείνουν οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αναμένεται ένας αντικυκλώνας από την Ισπανία, για τον οποίο παραμένει ακόμα ερωτηματικό αν θα επηρεάσει και την χώρα μας.

Όπως τονίζει, «δεν ξεχνάμε ότι είναι “ύπουλος” και επικίνδυνος. Δεν φαίνεται σαν τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται το βράδυ όταν οι ελάχιστες βρίσκονται πάνω από 30°C».

Κορύφωση το διήμερο 14-15 Ιουλίου

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ένα παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη 12/07.

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να έρθει στο διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07, κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι από την Τρίτη 11 Ιουλίου θα επικρατήσουν στην χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει κι άλλο.

«Αυτό που φαίνεται σαν πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την επόμενη Τρίτη 11/7 και πιθανότατα για 7 μέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια ενώ το επόμενο σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως τονίζει, ξεκινά μία θερμή εισβολή που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας, νότιας Γαλλίας, Σαρδηνίας, Κορσικής και Σικελίας μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που από την Τετάρτη και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

«Από την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμη σίγουροι. Αυτό που διαφαίνεται αυτή την στιγμή είναι ότι θα έχουμε μία νέα θερμή εισβολή που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.