Ρόλο πρωθυπουργικού εκπροσώπου ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, απαντώντας -επιλεκτικά και σε ίδιο ύφος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Ads

Πέραν της αποπροσανατολιστικής τοποθέτησης για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών που νομοθέτησε η ΝΔ -γεγονός που αγνοούσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να απολογηθεί- ο Μάκης Βορίδης πήρε τη σκυτάλη από τον Γιώργο Φλωρίδη και έδωσε το στίγμα για τη στόχευση της κυβέρνησης ΝΔ σε ό,τι αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές.

«Η αναγκαία και διαρκής ενίσχυση της ανεξαρτησίας εξουσιών και Αρχών, δεν μπορεί να οδηγεί στη σκέψη ότι υπάρχει το ανεξέλεγκτο των Εξουσιών και των Αρχών, κάτι που οδηγεί στην αποδυνάμωση της Δημοκρατίας, και το Σύνταγμά μας οφείλει κάθε φορά, αυτό να το διατυπώνει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια» είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων την Παρασκευή (7/7).

Απαντώντας στις αιτιάσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Φάμελλου, για τις ανεξάρτητες Αρχές, ο κ. Βορίδης ανέφερε:

Ads

«Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς περάσαμε από τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας στο ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος σε εξουσίες. Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα μετακίνηση και έχει να κάνει μάλλον με τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεστε τώρα». 

«Καμία Αρχή και καμία εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και προφανώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις Ανεξάρτητες Αρχές, ο οποίος μάλιστα ασκείται από το Κοινοβούλιο» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ωστόσο, απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στην ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για το κατά πόσο είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου, ο οποίος ήταν και το θύμα εξωθεσμικής επίθεσης από τον Υπουργό σας, τον κύριο Γεωργιάδη;». 

Οι δηλώσεις Βορίδη – Φλωρίδη επανέφεραν στο προσκήνιο την εύλογη απορία που δημιουργήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο κατά πόσο αποτελεί πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος το άρθρο 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Άλλωστε, η προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ δέχτηκε επικρίσεις -εντός και εκτός συνόρων- για πλήρη έλεγχο, χειραγώγηση και διάβρωση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών με «αποκορύφωμα» τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) εν μέσω αποκαλύψεων για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τον Απρίλιο, ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερ είχε στείλει σαφές μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων Αρχών συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ. Τονίζοντας ότι «ορισμένες ανεξάρτητες αρχές στα κράτη μέλη έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ και υπόκεινται σε υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό».

Μάλιστα, ο κ. Ρέιντερς είχε διατυπώσει σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση της ΝΔ για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Ελλάδα «υπενθυμίζοντας» πως η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα «να λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει», στην περίπτωση μη εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ.