Την άποψη ότι τα πρώτα λόγια του «Πάτερ ημών», που απαγγέλλονται από Χριστιανούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, μπορεί να είναι «προβληματικά» λόγω της σύνδεσής τους με την πατριαρχία, διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ.

Ads

Στην εναρκτήρια ομιλία του σε μια συνάντηση του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας της Αγγλίας, της Γενικής Συνόδου, ο Στίβεν Κότρελ αναφέρθηκε στις λέξεις «Πάτερ ημών» την αρχή της προσευχής που βασίζεται στην Καινή Διαθήκη.

«Ξέρω ότι η λέξη “πατέρας” είναι προβληματική για εκείνους των οποίων η εμπειρία των επίγειων πατέρων ήταν καταστροφική και καταχρηστική, και για όλους εμάς που έχουμε μοχθήσει μάλλον πάρα πολύ στη ζωή κάτω από ένα καταπιεστικό πατριαρχικό χέρι», τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα παραπάνω προκάλεσαν διαφωνίες στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Αγγλίας, όπου οι διαφορές για θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας και ισότητας είναι ιδιαίτερα ορατές εδώ και χρόνια.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο η Εκκλησία είχε δηλώσει πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει να αναφέρεται στον Θεό ως «αυτός», μετά από αίτημα ιερέων να τους επιτραπεί η δυνατότητα της χρήσης ουδέτερων όρων σχετικά με το φύλο.

Συμφώνησε να ξεκινήσει μια επιτροπή σχετικά με την έμφυλη γλώσσα, λέγοντας ότι «οι Χριστιανοί έχουν αναγνωρίσει από την αρχαιότητα ότι ο Θεός δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, ωστόσο η ποικιλία των τρόπων προσφώνησης και περιγραφής του Θεού που συναντάμε στις γραφές δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στη λατρεία μας».

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Cottrell ήταν αφιερωμένο στη λέξη «ημών» αντί για το «πάτερ», σε μια προσπάθεια να παροτρύνει τα αντιδραστικά μέλη της συνόδου να συζητήσουν γύρω από το θέμα, σαν μια κοινότητα.

Ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα εντός της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, οδήγησε σε απόφαση νωρίτερα φέτος να επιτραπεί στους κληρικούς να ευλογήσουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν κάνει πολιτικό γάμο.

Η υλοποίηση της παραπάνω απόφασης αναμένεται το καλοκαίρι, μετά την τελική έγκριση της διατύπωσης των προσευχών από τη σύνοδο, ωστόσο πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, όπως η παρουσίαση των προσευχών, οι νέοι κανόνες σχετικά με τη δυνατότητα οι γκέι και λεσβίες κληρικοί να μπορούν να παντρεύονται τις συντρόφους τους, όπως επίσης και το εάν θα αρθεί η οδηγία που ισχύει τώρα, ότι οι κληρικοί που έχουν ομόφυλες σχέσεις πρέπει να είναι άγαμοι.