Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ έκανε την «ξεκάθαρη» παραδοχή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για την επίθεση στις 8 Οκτωβρίου 2022, στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, την οποία ελέγχει η Μόσχα από τότε που κατέλαβε τη χερσόνησο το 2014.

Ads

Καταγράφοντας 12 ουκρανικά επιτεύγματα από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας πριν από 500 ημέρες, η Μάλιαρ έγραψε στο Telegram:

«273 ημέρες πριν, εξαπολύσαμε το πρώτο χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας για να διαταράξουμε το ρωσικό εφοδιασμό».

Το μήνυμα στο Telegram ανέφερε επίσης τη βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva (πριν από 451 ημέρες) και την απελευθέρωση του νησιού Snake (πριν από 373 ημέρες).

Ads

Το CNN επικοινώνησε με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για μια δήλωση σχετικά με την ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη της γέφυρας, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Η γέφυρα της Κριμαίας είναι η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα στην Ευρώπη και η κατασκευή της και θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως προσωπικό έργο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι η μόνη άμεση οδική και σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πρόκειται για τη μήκους 19 χλμ. γέφυρα, κόστους 4 δισ. δολαρίων, που συνδέει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ρωσίας με την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τους Ρώσους το 2014, πάνω από τα Στενά του Κερτς, που οδηγούν από την Αζοφική Θάλασσα στον Εύξεινο Πόντο. Είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό εφοδιασμό, την προμήθεια αγαθών -όπως καύσιμα και τρόφιμα- στον άμαχο πληθυσμό εκεί και στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.